24.2.2016

Synttäriherkut

Poikaselle ei vielä pidetty kaverisynttäreitä, mutta sukulaisia ja kummeja tuli synttärisankaria juhlimaan yllättäen ihan iso joukko (lapsilla kun noita mummoja riittää. Elossa on tällä hetkellä 6 mummoa ja ukki ja pappa).

Jotta itsekin muistaisin vielä myöhemmin, niin tässä kuvia tarjoiluista:


Suolaisena tarjottavana oli tällä kertaa savulohesta tehtyä Kalastaja-Eemelin piirakkaa. Tässä on mukavan erilainen pohja. Ennen paistamista pohja tuntuu löysältä kaurapuurolta, mutta ihan kunnon pohja siitä kumminkin tulee :) Täytteenä on lohta (meillä oli tällä kertaa joululta yli jäänyttä savulohta pakastimesta), tomaattia, kananmunaa, mausteita ja juustoa. Voin laittaa tarkemman reseptin jakoon, jos joku innostuu. Tää on ollut yksi sekä mun että Miehen suosikkipiirakoista jo vuosikausia.


Toisena suolaisena oli kinkkupiirakkaa. Tämän idean olen poiminut yhdeltä rakkaalta ystävältä. Mä en tykkää piirakoista, joihin tulee munamaito, joten ilahduin, kun löysin oikeasti tosi herkullisen kinkkupiirakan ilman munamaitoa. Tarkkaa ohjetta mulla ei tähän ole olemassa, mutta jotain suuntaa antavaa: pohjana oli peruspiirakkataikina, josta osan jauhoista korvasin kaurahiutaleilla. Esipaistoin pohjaa vähän, ja sitten päälle oikein ohut sipaisu dijon-sinappia, silputtua voileipäkinkkua, silputtua paprikaa, suolakurkkukuutioita ja runsaasti juustoa ja uuniin siksi aikaa, kunnes näyttää valmiilta. Tosi hyvää!

Juhlat osui Runebergin päivän tienoille, joten tehtiin Runebergin torttuja. Lasten koristelemina tietysti.


Sävelsin omasta päästä triplasuklaakakun, johon sain käytettyä joululta jääneet ylijäämäsuklaat. Tässä suurin piirtein -ohje siihenkin. Mä tein kaksi kakkua kerralla, ja suklaata heitin mitä sattuu, joten nää mitat on tosiaan aika suurpiirteisiä.

Pohja:
3/4 pötköä dominokeksejä
pari ruokalusikallista voisulaa

Täyte:
2dl kermaa
250g rahkaa tai pehmeää rahkaa
3 liivatelehteä
50-100g tummaa suklaata
100g valkosuklaata
100g Fazerin sinistä
(suklaita saattaisi riittää vähempikin määrä)
tilkka vettä
sokeria

Murskaa keksit ja lisää voisulaa sen verran, että keksimurut kostuvat. Painele irtopohjavuoan pohjalle. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vatkaa kerma ja vatkaa sitten rahka sekaan. Jaa seos kolmeen osaan. Sulata suklaat (erikseen). Lisää ensimmäiseen osaan kermarahkaa sulatettu tumma suklaa, tarvittaessa sokeria ja pieneen kiehuvaan vesitilkkaan liuotettu yksi liivatelehti. Lusikoi seos vuokaan. Lisää toiseen osaan kermarahkaa sulatettu valkosuklaa, tarvittaessa sokeria ja toinen liuotettu liivatelehti. Lusikoi edellisen kerroksen päälle. Lisää kolmanteen osaan sulatettu Fazerin sininen, tarvittaessa sokeria ja kolmas liuotettu liivatelehti. Lusikoi päällimmäiseksi kerrokseksi ja vie kylmään jähmettymään. Ennen tarjoilua koristelin kakun vielä pienellä määrällä sulaa suklaata ja joululta yli jääneillä konvehdeilla.

Luulen, että suklaan määrä riittäisi jähmettämään kakun ilman liivatettakin, mutta laitoin nyt kumminkin sitä varmuudeksi vähän. Suklaan määrääkin voisi säätää suuntaan tai toiseen, tää oli nyt tosiaan tämmöinen päästä vedetty kakku. Mutta todella hyvää oli, ja todella tuhtia! Ei kyllä isoa palaa tarvinnut. Teen taatusti toistekin. Niin ja oli parasta pari päivää jääkaapissa muhittuaan.



Kakuksi meidän autointoilija toivoi tietysti autokakkua. Ajattelin päästä kakkuasiassa helpolla, ja tein ison kuorma-auton. Tää oli tosi pikaisesti tehty (kuten kuvistakin voi päätellä), mutta ajoi asiansa. Kakku oli järkyttävän iso, koska mä en osaa tehdä pieniä muotokakkuja :D Mies vei sitten loput työkavereilleen.

Välissä oli mansikka-raparperisosetta ja mansikkahilloa, sekä kermaa. Päällystin kakun kermalla, kun en jaksanut alkaa minkään massojen kanssa säätämään tällä kertaa. Renkaina on dominokeksit, ja ikkunat ja ovet on maalattu mustalla elintarvikevärillä (joo kannattaa tosiaan maalata kermaa... not). Etuvalot keltaisista pallerokarkeista ja takavalot kettukarkeista. Kuormana hullu määrä karkkia.



Lisäksi meillä oli kuorma-autokeksejä ja lapsia varten naposteltavaksi kaapista löytyneitä keksejä ja karkkeja, meidän muksut kun on aika huonoja syömään kakkuja tai suolaisia piirakoita. Nää tarjottavat oli selkeästi enemmän aikuisten makuun, kun vieraat oli aikuisia. Niin ja kun nää nyt oli tämmöiset "joululta jäi yli, niin leivoin niistä tämmöisen"-teemaiset synttärit, niin kaivoin pakastimesta myös jouluksi tehdyn appelsiini-suklaakakun. Siitä lapsetkin tykkäs tosi paljon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti